Tuesday, 31 December 2013

Novel : My Indo Chick



Kenapa pada dirimu ada dia?

Judul : My Indo Chick
Penulis : Marrisa
Terbitan : Karyaseni
Muka Surat : 438
Harga : RM19
Terbitan : November 2013

Nover terakhir yang di-review untuk tahun ni..

Rumusan Kisah :

Indah Natasha dan Tengku Azray sudah tiga tahun menyulam kasih. Tidak seperti pasangan bercinta lain, hubungan Indah dan Ray agak kurang kemesraan. Indah lebih banyak menurut dan tak banyak membantah, sementara Ray lebih suka bersikap lepas tangan, kasar, ego dan menganggap tiada orang lain yang akan menerima Indah selain dia.

Dek kerana pujukan Ray, Indah terpaksa akur untuk menjalani latihan praktikal di sebuah syarikat rakaman dan merupakan pembantu peribadi kepada Gibran. Gibran jatuh suka pandang pertama pada Indah dan mula mendekati Indah.

Gibran dan Ray bagai langit dan bumi. Layanan Gibran terhadap Indah sangat gentleman walaupun kadangkala agak memaksa seperti Ray. Indah mula sedar dia juga senang dengan Gibran. Apa kah cinta Indah akan beralih arah?


Petikan-petikan dari dalam novel :

Indah : Ray, saya ada kekasih awak seorang saja. Memanglah saya sayang awak. Kalau saya tak sayang awak, tak nak saya ikut awak ke hulu ke hilir. Sebab sayanglah saya sanggup buat apa saja. Bila dengar cerita-cerita macam ni, memanglah saya tak sedap hati. – m/s 72

Ray : Saya senang saja. Kalau saya jumpa orang lain, saya akan berterus terang dengan awak. Saya akan lepaskan awak. Bila sudah ada yang lain, bermakna saya tak perlukan awak lagi. Jadi awak kena faham tentang pendirian saya. Saya tidak suka serabutkan kepala saya dengan perkara remeh-temeh macam tu. Tak suka, tinggalkan. Habis cerita. – m/s 85

Indah : Sebab dia lelaki pertama yang datang kepada saya dan beritahu dia sukakan saya. Belum ada lelaki yang sudi sukakan saya seperti Ray. – m/s 149

Ray : Saya sayang awak, Indah. Dan saya mahu awak bahagia bersama saya. – m/s 191

Gibran : Dukun tu cakap saya rindukan sesuatu yang ada kena-mengena dengan nama indah. Tentulah saya rindukan awak. Takkan saya nak rindukan Indah Water pula? – m/s 204

Gibran : Cinta bukan maknanya jadi pak turut. Cinta juga bukan maknanya sanggup telan apa saja tanpa membantah walau sedikit. – m/s 283

Ray : Saya rindukan awak. Terlalu rindu sampai saya tak boleh nak buat apa. – m/s 321

Gibran : Terima kasih. Memang saya bawa awak ke sini untuk meraikan hari lahir saya. Saya mahu menjadikan kenangan yang terindah dalam hidup saya sebab awak memang sesuatu yang indah untuk saya kenang. – m/s 342

Gibran : Saya mahu awak tahu, saya cintakan awak seorang dan saya mahu serahkan hati saya hanya untuk awak seorang. Saya mahu menghabiskan usia saya menemani awak, jadi saya mahu awak tunggu saya. – m/s 432

Kata Ku :

Hmmm… sorry to say but novel ni kinda membosankan. Sgt mendatar. Tak thrill langsung. The only thing that made me finished the book coz I nak tahu gak sape pilihan Indah. (I tak biase nak belek bhgn ending novel). And my prediction was wronged. Hmmm… Anyway, good try for Marissa.

Kredit 3/5


Thursday, 26 December 2013

Novel : Tiba-Tiba Dia Ada


Seandai dirinya tercipta untukku, relaku menjadi miliknya.


Judul : Tiba-Tiba Dia Ada
Penulis : Rehan Makhtar
Terbitan : Penulisan2u
Muka Surat : 647
Harga : RM24

Novel ni akan mula dipasarkan Januari 2014, tapi sape2 yang ada serbu Pesta Buku kat PWTC baru-baru ni dah selamat la peluk novel ni. Hihihihi…

Rumusan Kisah :

Cadangan tiba-tiba kedua ibubapa Aryana menyebabkan Aryana memaksa diri untuk menerima Ayie yang lebih muda darinya. Kemunculan Ayie yang tiba-tiba dalam hidup Aryana membuatkan Aryana ter-bau hanyir dengan cadangan ibubapanya.

Setelah bernikah, Aryana menemani Ayie kembali semula ke Berlin untuk meneruskan pengajiaannya. Bau-hanyir terjawab sudah. Kematangan dan kenakalan Ayie mengusik hati Aryana dan mereka bahagia bersama.

Kebahagiaan mereka teruji bilamana Aryana terpaksa kembali semula ke Malaysia dan meninggalkan Ayie di Berlin.

Petikan-petikan dari dalam novel :

Aryana : Kalau betul awak nak diikat, kenapa dengan kakak? Kan awak ada awen sendiri? Tak sayang awek? Atau saja nak main-mainkan hati perempuan lain? Awak tak berani nak tolak kehendak parents awak, biar kakak cakap dengan dia orang. Okey macam tu? – m/s 46

Aryana : Ayie tersilap panggil nama Khai sekali dalam tidur. Dengan gambar segala, bohong kalau Arya tak curiga. Arya bukan tak percaya tapi Arya curiga. Itu mungkin membawa maksud yang sama tapi tetap perkataan berbeza. Sungguh ke Ayie tak ada rasa dekat perempuan? – m/s 168

Ayie : Try me tonight kalau Arya tak percaya yang Ayie ni bukan gay. – m/s 229

Ayie : Tak ada terkeluarnya dan kalau terkeluar pun, yang ada dalam dada Arya tu jantung Ayie punya. Kita dah sistem barterkan jantung masing-masing kan? Jadi toksah nak risaulah. Ayie tak bagi jantung tu keluar merata-rata. Musim luruh nak masuk musim sejuk ni, biar duduk situ. Nyaman sikit. – m/s 255

Ayie : Mesti tak biasa. Adanya Arya sekarang macam panas setahun dihapuskan oleh hujan sehari. Bagaikan pantai kematian ombak. – m/s 304

Ayie : Ayie kagum sungguh ni. Tak tipu. Bangga Arya cakap Ayie ni ialah lelaki dalam hati Arya. Of course I’m a man in your heart. Tak ada siapa boleh diami hati Arya melainkan Ayie aje. Ayie dah buat pagar karan dalam hati Arya tu. High voltage. Orang nak sentuh kena renjatan. Terus kojol… - m/s 323

Aryana : Sekarang di mana saja ada Zakhri Adha, itulah  tempat paling seronok buat seorang Aryana… - m/s 370

Aryana : Ayie is the best thing that happened to me, ma… and I thank you for bringing him to this world. – m/s 402

Iman Firdaus : You pun macam tu, Aryana. Sesuatu yang tak mampu I  miliki… Tapi, you jangan risau. I ni bukan jenis lelaki yang akan merampas hak orang lain, awek orang sekalipun. Ini apatah lagi isteri orang. I tahu dosa pahala and I think you both look good together… - m/s 476

Ayie : Setiap ada Arya, di situlah ada rasa Ayie nak bercinta… - m/s 534

Umur itu angka tapi jodoh itu ialah hadiah daripada Allah Yang Esa. – m/s 644


Kata Ku :

Kisah AraYie!

Haiiih… Ayie ni memang born with sweet talker and I’m melting! Ahaksss… Yes, he is young but he is mature enough and the most important is Arya and Ayie complete each other. Part Ayie prosopagnosia tu a bit tak sampai di hati. Not to say tak ok tapi macam takde struggle sangat kot.

Tak puas hati sebab tak tau kejadian Aryan & Julita. Ermm… I presume Auni and Iman Firdaus is a couple.

Anyway, sangat2 enjoy baca 1st part of the story and the airport scene where Aryana nak kena balik semula ke Malaysia sangat touching.


Kredit 4/5

Karya Rehan Makhtar yang lain :

Friday, 20 December 2013

Novel : Dia Isteri Luar Biasa


Hadirnya dia untuk disayangi, bukan disakiti…


Judul : Dia Isteri Luar Biasa
Penulis : Umie Nadzimah
Terbitan : Penulisan2u
Muka Surat : 616
Harga : RM24
Published October 2013

Rumusan Kisah :

Dewi Yusra inginkan seorang anak sebagai waris kepada restoran nasi ayamnya. Disebabkan trauma dengan kisah silam, Dewi sangat anti-lelaki. Maka, Dewi hanya mencari seseorang untuk dijadikan suami sementara untuk membolehkan dia mengandung! (Misi dah sama macam novel Sungguh Aku Gilakan Kau!) Walaupun hanya suami sementara, Dewi mahukan benih stok uztaz, bukan tangkap muat punya ok!

Pertemuan Dewi dengan Raden Amzar di dalam pesawat, dan terlihatkan Raden Amzar yang bertayamum membuatkan Dewi melancarkan misi untuk mendekati Raden Amzar. Dewi tidak bertepuk sebelah tangan kerana Raden Amzar juga meminati Dewi yang dianggapnya luar biasa, stok minah bravo!

Mereka berdua berkahwin disebabkan satu insiden yang telah dirancang. Raden Amzar tetap sabar melayani semua karenah Dewi. Mengalah dan bersabar untuk menambat hati isterinya. Dek penangan ‘bomoh’ sang Husband, hidup Dewi kucar kacir. Perkahwinan yang sepatutnya hanya sebuah persinggahan, sudah tidak rela disinggahi lagi. Dewi mahu terus kekalkan perkahwinan tersebut. Suami Sementara telah diupgrade menjadi Suami Ajaib.

Petikan-petikan dari dalam novel :

“Dewi… Nasi Ayam Bonda tu kena ada pewaris, tak boleh terkubur macam tu saja. Resipi ibu kena diturunkan kepada generasi Dewi seterusnya. Ibu tak nak darah orang lain yang mewarisi. Ini pesan dan amanat ibu. Jangan tidak-tidak…” ibu yang memakai baju kurung dan berselendang serba putih menjauh pergi sehabis sahaja berpesan. – m/s 44

“Prinsip boleh diubah, Dewi… Cuma kau saja yang degil tak nak beri peluang. Aku sayangkan kau dari dulu lagi, sebab tu aku sanggup buat apa saja untuk dekatkan diri dengan kau, Dewi. Aku jadi lelaki gitu-gitu pun hanya untuk kau. Tujuh tahun, tapi kau masih tak nampak kasih sayang aku dengan cara tu, sebab itu aku buat perubahan drastic bila  kau dah bersedia untuk mencari suami…” jujur dan bersungguh-sungguh Kamarul berterus-terang. – m/s 68

“Tak sangka ya, di London boleh jumpa, kat dalam hutan pun boleh jumpa. Kuatnya jodoh kita!” Mulut Raden Amzar terlepas sebut perkataan “jodoh”. – m/s 107

Raden Amzar : Dewi, percayalah I. Yang penting sekarang nama buruk kita tak dijaja pihak-pihak tertentu. I rayu pada you. Kita perlu surat nikah. Amat-amat penting bagi I. Bagi you tak penting ke? – m/s 157

“Itulah… ada otak tak guna, tak fikir ke kenapa Amzar nak nikah senyap-senyap? Jauh pulak tu! Kalau perempuan bijak tentu fikir mesti ada yang tak kena, jika dia tak suami orang, mesti tunangan orang. Akal tu cetek! Otak kosong, itu pun tak tahu nak fikir. Ke memang niat merampas? Sebab tu terhegeh-hegeh ikut lelaki. Free pun tak apa…” – m/s 308

“Tolonglah pergi kalau you nak kandungan I selamat. You pilih sama ada untuk tinggal dengan I, atau kandungan ini. Selagi you ada di sini, setiap saat I tertekan…” suara Dewi sudak mengendur. Dia sangat berharap Raden Amzar faham, dan pergi tanpa syarat. – m/s 374

“Kalau Dewi pakai purdah sekalipun, I tetap sukakan dia. Dan I sendiri pun ada duit, tak haraplah harta dia. Tapi tak tahulah pulak niat lelaki lain.” – m/s 384

“I tak nak kongsi-kongsilah! Kalau you nak, you boleh ambik sebab I tak suka rebut-rebut dengan perempuan lain. Tapi tunggulah hingga anak I lahir dan kami berdua sihat. I okey hidup sendiri. Mungkin you lebih perlu dia berbanding I.” – m/s 400

“It’s okay, dear. Kalau you nak kahwin dengan Fatiha, I okey, kahwinlah! Janji you dapat jaga dia dengan baik. jangan disia-siakan. Dan family you aman damai.  Bagi I, cukuplah dengan baby ini.” Tiba-tiba suara Dewi muncul dari satu sudut ruang tamu. Tidak siapa tahu dia pun berada di situ, mendengar perbalahan dan juga kata penghinaan  untuknya. – m/s 417

Lamunan Raden Amzar terhenti. Mata terus diarah ke dada langit. Melihat bintang bergemelapan, mood bercinta tiba-tiba datang. “Di antara bintang-bintang tu… ada you, sebab itulah I love you… very much, you bintang I yang paling istimewa, tak pernah ada yang lain.” – m/s 434

“Siapa kata? Tak ada yang paling berhak untuk I melainkan you dan Amani. You isteri I, sampai akhirat you tetap akan jadi isteri I…” – m/s 525

Dewi Yusra : I sayang you sangat-sangat. Tak boleh elak, bayang you ada kat mana-mana di mata, di hati. You jahat, buat I jadi gila macam ni. Buat I selalu rindukan you… – m/s 589

“H.U.S.B.A.N.D… he understand situation better and never disappears. So setiap kali you sebut husband, I anggap sebagai satu doa la. Kalau boleh I nak jadi suami terbaik untuk you, always…” – m/s 598

Kata Ku :

Kisah Minah urban-baju-zebra vs Mamat stok-Uztaz..

Tinggi jugak bintang yg aku bagi untuk citer ni. Sebab ape?! Sebab aku suke karakter2 dalam citer ni specially Dewi Yusra, yang lari dari typical heroin dalam citer lain. Paling aku suke ngan karakter Dewi Yusra adalah sikap berdikarinya.  Sgt2 independent. Macam aku! Oppss.. prasan! Tapi, aku takde la anti-lelaki macam dia. Huhuhuhu… Kalau tak, memanjang karakter heroin yang nangis2 meratapi nasib hidup… haishhh…

Storyline sgt fresh & progressive. Tak meleret2. And I loike Raden Amzar! Sgt2 la penyabar dan caring. Tak pyh nak romantic bagai tp cukup buat aku melting. Aku dah agak dah, mmg keje dia! Notty betul Amzar ni tau! Tak padan ngan alim dia tu! Hihihihihi…

Kalau biasanya, mak mentua yang tak brape nak trima menantu, tapi citer ni.. kakak ipar yang terlebih ekstrem tak dapat nak terima adik ipar. Tapi, part Eda tu mmg aku tak jangka langsung.

Overall, sgt enjoy layan citer ni.

Tak lama lagi.. May 2015
Hero & heroin : Nur Fathia & Shukri Yahsya .


Lagu2 dalam novel :

1. Selena Gomez - Love You Like A Love Song
2. Ungu - Tercipta Untukku
3. Anuar Zain - Ketulusan Hati


Kredit 4.5/5

Karya Umie Nadzimah yang lain :

Monday, 16 December 2013

Novel : Dekatnya Cinta (Adam Hawa 2)

 
Berjanjilah… akan kita belai cinta ini dengan penuh kejujuran

Judul : Dekatnya Cinta (Adam Hawa 2)
Penulis : Aisya Sofea
Terbitan : Alaf 21
Muka Surat : 645
Harga : RM26

Lama tak bersiaran eh! Bila dah balik dari bercuti, mood tu hilang ke mana ntah! Heheheh… Untuk novel ni, dah start baca sebelum cuti. Siap bawa balik kg lagi. Tak juga habis2. Huhuhuh…

Rumusan Kisah :

Sekuel  dari citer Adam Hawa.  

Am dan Ain bahagia melayari bahtera perkahwinan mereka bersama Arissa buah hati mereka.

Walaupun berasa berat hati, namun Am tidak berupaya untuk menghalang niat Ain untuk menyambung pengajian setelah Ain berjanji akan cuba untuk menggalas tugasnya sebagai isteri, ibu, pensyarah dan pelajar sebaik mungkin.

Semakin hari, Ain semakin sibuk dan mula mengabaikan tanggungjawabnya. Zulaikha, setiausaha baru Am pula menangguk di air keruh. Keadaan semakin teruk bilamana Am ternampak Ain berdua bersama Prof Yusof. Akhirnya, jatuh jua talak di antara mereka.

Petikan-petikan dari dalam novel :

Am : Tak sempurna untuk abang, tapi abang tetap nakkan Ain. Cinta itu buta, sayang. Cinta membutakan yang kurang pada pasangan kita. Bukan kita tutup mata dan terus tak ambil kisah. Tapi tanpa kita sedar sebenarnya cintalah yang mengajar kita memenuhi atau memperbaiki kekurangan itu. Cinta mengajar kita melengkapi diri kita masing-masing. – m/s 116

Am : Sesuatu yang buruk berlaku, bukan kerana DIA menghukum. Mungkin DIA nakkan yang lebih baik untuk kita berdua. – m/s 117

Am : Ya. Abang ungkit sekarang ni sebab abang dah puas bersabar dengan perangai Ain. Abang dah tak sabar tengok perangai Ain yang mula lupa rumah tangga kita. Bukan abang yang berubah, Ain yang dah banyak berubah. Lupa dengan janji Ain pada abang. Masa nak meminta, semuanya okey. Tapi bila dah macam ni, apa yang abang dapat? Menyakitkan hati! – m/s 269

Am : Ain takkan tahu sejauh mana sayang abang pada Ain. I love you with all my heart. Abang sayang Ain lebih dari abang sayangkan nyawa abang sendiri. – m/s 275

Ain : Abang, my love for you dies when the last petal of these roses fall. I love you, always will and always be. – m/s 613

Kata Ku :

Memang giler ngan citer ni masa ditayangkan tahun lepas. Semuanya gara2 watak Am tu dilakonkan oleh Aaron Aziz! Siap gi serbu Aaron lagi masa episode akhir citer ni, depa buat kat Jln Yap Kwan Seng.

Anyway, untuk sekuel ni…  Semuanya sebab Ain sambung study jer. Itu jer. Tapi yang tak puas hati sebab Ain tak confront dengan Zulaikha dari awal. Kalau dah tahu mesej tak sampai ke Am, mesti la something wrong somewhere kan… Hmmm… Memang sah2 ler terbayang2 Aaron dan Nadiya.

Kesibukan Ain mmg bikin geram la kan. Dah janji, bleh pula lupe janji… Kesian ngan Am yang terabai. Lagi satu, bleh pula Ain ni simpan pulak rahsia psl Nad ngan Prof Yusof. Hahh kann dah salah sangka!

Anyway, happy ending tu of coz la kan… kalau tak, mmg yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran ler! Huhuhu…


Kredit 3.5/5

Wednesday, 27 November 2013

Novel : Rindu Cintaku (Ombak Rindu 3)


 Cinta ini tak akan terhakis, cuma kealpaan yang menggores…

Judul : Rindu Cintaku
Penulis : Fauziah Ashari
Terbitan : Intens
Muka Surat : 672
Harga : RM23.90


Rumusan Kisah :

Sekuel  dari citer Ombak Rindu dan Cinta… TiadaAkhirnya (Ombak Rindu 2).

Sudah jatuh ditimpa tangga. Begitu la keadaan diri Hariz dalam sekuel ni. Dengan Izzah yang masih dalam rawatan memulihkan ingatannya, keliru pula dengan sikap Harriz yang kadangkala menakutkan. Disebabkan dendam, Harriz pula dipaksa untuk meninggalkan Sufiah Holdings. Hubungan Harriz dan Hazirah bertambah keruh.

Elin, bekas adik ipar Hariz yang sememangnya menaruh hati pada Hariz telah memerangkap Hariz. Demi maruah, Hariz kehilangan Izzah sekali lagi setelah dia diugut. ZulFaris muncul dan cuba memenangi hati Izzah.

Petikan-petikan dari dalam novel :

Cinta Hariz memenatkan. Budi Hariz memerangkap. Tingkah Hariz membakar hati. – m/s 292

Hariz : Abang tak pernah mengkhianati cinta kita. Cuma, kelalaian abang yang menyebabkan sayang tergores hati. Maafkan abang. Cinta abang hanya untuk sayang. – m/s 321

Kata Ku :

Serabut otak aku baca citer nie wey!! Adoiii…

Konflik dalam sekuel nie lebih dramatic dan tragis. Tensen giler baca! Lepas nie, nak cari citer yang ringan sket… Kalau tak, otak bleh pecah! Over tak?! Hhihihi…

Banyak babak saspen yang ‘menaikkan seri’ citer ni di sebalik kebosanan mengadap kedinginan dan kehambaran hubungan Izzah dan Hariz.

Tapi, ending citer agak ‘express’. Konflik giler hebat, tup tup rujuk macam tu jer… tapi, ok la kot.. kang meleret2 pulak.. hihihi…

Lagi sekali… Moral of the story :

Suami isteri kena berkomunikasi dan berterus terang. Kalau ada apa2, terus terang untuk mengelak salah faham. Sebab bagi aku Izzah dan Hariz tak berkomunikasi dengan baik. Cer terus terang.. takde la salah faham.. takde la merumitkan keadaan yang semakin rumit!

Btw, next week takde review sbb tuan rmh balik kg bercuti! Yeayyyy…

Kredit 4/5

Karya-karya Fauziah Ashari yang lain :

Thursday, 21 November 2013

Novel : Cinta… Tiada Akhirnya (Ombak Rindu 2)

Banyak kali cetak.. cover pun tukar2.. Aku baca yang cover kuning tu..

Judul : Cinta… Tiada Akhirnya
Penulis : Fauziah Ashari
Muka Surat : 596
Harga : RM22.90


Rumusan Kisah :

Sekuel  dari citer Ombak Rindu.

Hariz yang tidak mengenali Pakcik Taha telah mengambil Pakcik Taha bekerja sebagai pemandunya. Pakcik Taha yang menyamar sebagai Pak Mok akhirnya mengakui dirinya di depan Izzah dan meminta pertolongan daripada Izzah untuk menyelesaikan hutang judinya. Izzah merahsiakan perkara tersebut daripada Hariz. Hariz mendapat tahu bahawa duit yang diminta oleh Izzah tidak didermakan seperti yang diberitahu, mula mensyaki Izzah.

Izzah diculik dan terkorban di sungai. Kehilangannya sangat-sangat diratapi oleh Hariz. Salleh, adik kandung Hariz yang iri dengan kejayaan dan kebahagiaan Hariz selama ini, mula mengatur perancangan jahat.

Mila Amylia, bekas isteri Hariz masih cuba untuk mendekati Hariz walaupun telah bertunang. Disebabkan kesibukan Mila, Armand, anak Hariz dan Mila, dijaga oleh Elin, adik Mila. Elin mula tertarik pada Hariz.

Kemunculan Suri mengundang resah di hati Hariz. Hariz mula menyiasat perihal diri Suri.


Petikan-petikan dari dalam novel :

Dia tidak indah di matamu, dia tidak menggentarkan batinmu tetapi dia ada di hati kecilmu. - m/s 332

Hariz : Cinta I hanya untuk Izzah. Kalau ditakdirkan I jatuh cinta lagi, mungkin gadis  itu ada ciri-ciri seperti Izzah. – m/s 375

Hariz : Cinta misteri yang mudah diperolehi tapi sukar ditakluki dan payah dilupai. – m/s 524

Mila : Cinta sahaja tidak cukup untuk membina sebuah rumahtangga bahagia. – m/s 589

Kata Ku :

Sebelum baca novel ni, aku bayangkan dulu scene terakhir dalam filem Ombak Rindu. Alaa time Mila jumpe Izzah kat bendang tu. Saja nak ambik feel.

Mmg masa baca 2nd part ni, aku automatic terbayangkan Aaron Aziz, Maya Karin dan Lisa Surihari. Hehehehe… Banyak watak2 timbul dalam 2nd part nie. Konpius aku dibuatnya.

Agak slow tapi saspen jugak. Mula-mula ingatkan jangkaan awal aku meleset, tapi rupanya betul jugak. J

Overall, hubungan Hariz-Izzah-Salleh-Suri agak komplikated.

Moral of the story :

Suami isteri kena berkomunikasi dan berterus terang. Kalau ada apa2, terus terang untuk mengelak salah faham.

Ada sekuel lagi citer ni... Rindu Cintaku!

Kredit 3.5/5

Karya-karya Fauziah Ashari yang lain :

1. Dan Sepi Pun Berlalu
2. Bisik-Bisik Gelora
3. Rindu Cintaku (Ombak Rindu 3)

Monday, 18 November 2013

Novel : Lafazkan Kalimah Cintamu



Besar kesalahanku besar lagi keegoanmu...
berkali ku beri alasan berkali-kali kau menolaknya,
Kau ingin menyalakan diri ini bagai lilin dan terbakar oleh perbuatanmu...


Judul : Lafazkan Kalimah Cintamu
Penulis : Siti Rosmizah Publication
Terbitan : Siti Rosmizah
Muka Surat : 810
Harga : RM26.90


Rumusan Kisah :

Walaupun disisihkan oleh ayah dan kakak kandung sendiri, Tengku Aqilah tidak pernah menyimpan dendam. Malah menerima saja ‘tawaran’ papa dan kakaknya untuk bekerja sebagai receiptionist cum tea lady di syarikat milik keluarga mereka, walaupun sebenarnya dia terlebih ‘layak’ untuk jawatan tersebut. Tengku Aqilah sengaja mekap ala-ala opera cina semata-mata tidak mahu papanya melihat wajah mama pada wajahnya.

Disebabkan wasiat Tengku Hashim, bapa saudara Tengku Aqilah, Tengku Aqilah terpaksa berkahwin dengan Tengku Ryan Ameer, sepupunya sendiri, walaupun sedia maklum tentang hubungan Tengku Ryan Ameer dengan kakaknya, Tengku Natasha. Tengku Aqilah redha, dengan harapan hubungannya dengan ayah dan kakaknya akan bertambah baik.

Rancangan asal Tengku Ryan Ameer ialah melepaskan Tengku Aqilah selepas 6 bulan mereka berkahwin, sebaliknya Tengku Ryan Ameer sudah mula terpikat dengan Tengku Aqilah. Baru sahaja mengecap bahagia, hubungan mereka diuji apabila Tengku Natasha membuat onar.


Petikan-petikan dari dalam novel :

Tengku Natasha : Kalau you sayangkan I, you mesti kahwin dengan dia! Kalau tidak anggaplah perhubungan kita hanya setakat ini saja, tapi you ingat I tak akan maafkan you sampai  bila-bila kerana biarkan I kalah di tangan dia! – m/s 188

Tengku Ryan Ameer : Qila, saya melihat awak sekarang dengan mata hati saya, bukan mata kasar saya. Ketulusan dan keikhlasan hati awak terpancar di wajah awak sekarang dan sebab itulah saya suka sangat nak tengok muka awak. Tak salahkan seorang suami memuji isterinya. – m/s 348

Tengku Ryan Ameer : Kasih sayang kalau tak dipupuk tak akan memberi sebarang makna. Bila saya sayangkan seseorang saya ingin sentiasa berada di sisinya tidak kira dalam keadaan apa pun. Kalau boleh sesaat pun saya tak nak berjauhan dengannya. – m/s 387

Tengku Ryan Ameer : Awak adalah tanduk itu Aqilah. Walaupun hanya tanduk tapi hati saya tak kan pernah berubah. Saya tak nak Natasha yang ibarat gading. Saya tak nak sesuatu yang hanya cantik pada pandangan mata tapi jelik di hati. – m/s 404

Tengku Aqilah : Qila akan cuba untuk menerima apa pun, Cuma abang jangan salahkan Qila kalau satu hari cemburu tu hilang. Bila kita tidak ada cemburu maka kita tidak ada lagi perasaan sayang dan bila perasaan itu dah tak ada, mungkin cinta juga akan terpadam. – m/s 481

Tengku Aqilah : Kita ni kadang-kadang adakalanya terleka. Kita mengharapkan sesuatu yang indah untuk diri kita tapi dalam masa yang sama kita sendiri ragu-ragu untuk membalas kembali dengan perkara yang sama. – m/s 685

Kata Ku :

Maybe sebab diri sendiri pun breast cancer survivor, novel ni rasa dekat di hati. Walaupun penyakit tu takde la diciter secara details. Tapi, tersentuh la jugak.

Tengok pada judul, rasa macam stok skema punye novel ni. So, letak tepi dulu. Hihihihi… Intro, mmg skema la jugak. Tapi, bila masuk  scene Aqilah dan Fahana, takde la skema mana pun… sbb diorang berdua banyak loyar buruk kot. Paling kelakar part 1st day Aqilah start keje dan scene Aqilah dan Tengku Ryan main golf! Hahahaaha…

Tarik tali mesti la ada kan… takde la panjang sangat tapi bikin geram la jugak! Bila dah kena tinggal baru padan muka. Tapi, serius sedey part Aqilah balik kampung… 


Kredit 5/5

Karya-karya Siti Rosmizah yang lain :
1. Cinta Kau Dan Aku
2. 7 Hari Mencintaiku

Wednesday, 13 November 2013

Novel : Giler Kau?


Menjadi cinta pertama kepadamu adalah suatu yang hebat, 
tetapi menjadi cinta yang terakhir adalah jauh lebih sempurna.


Judul : Giler Kau?
Penulis : Dyadila
Terbitan : Kaki Novel
Muka Surat : 1176
Harga : RM38


Rumusan Kisah :

Dua orang lelaki mencintai wanita yang sama!

Syed Shahrul Iskandar (SSI) dan Intan Azura bak kucing dan anjing. Semua disebabkan pertemuan pertama yang ‘kurang indah’. Pertemuan kedua menambahkan cuka pada hubungan mereka. Mereka sebenarnya berjiran. Mama SSI amat senang dengan Intan dan Intan selalu bertandang ke rumah SSI. Tapi semua itu tidak disenangi SSI. Ada saja yang tak kena bila mereka bersua muka. Mamat bengis vs minah cuai! Akhirnya, kucing dan berbaik dengan anjing.

Lokman Haqeem, seorang playboy, mula nak mendekati Intan. Walaupun pada mulanya Intan tidak menerima Lokman, namun kecekalan Lokman membuka hati Intan dan mereka merancang untuk berkahwin. Lokman tidak hadir pada hari pernikahan mereka dan SSI jadi pak sanggup! Memang dia sanggup pun! J

Selepas kahwin, mat bengis dan berubah jadi mat perasan! SSI yang sememangnya menyayangi Intan dalam diam mula memikat hati Intan, dengan kuasa vetonya! Lokman Haqeem muncul saat Intan sudah mula bahagia dengan SSI.

Petikan-petikan dari dalam novel :

Intan : Cinta tu bukan benda yang senang kita cari atau kalau kita nak, boleh beli dekat mega sale… kalau boleh, aku nak kahwin sekali aje dalam hidup aku. – m/s 65

Intan : Hidup perlukan keceriaan. Kalau fikirkan masalah sampai bila pun hati kita takkan tenang. Sekarang ni walau berat macam mana pun masalah, yang penting ktia kena selalu ingat Dia. – m/s 134

Shahrul : Aku ni memang jenis yang suka baca buku, tapi aku suka buku yang dah memang lama ada dalam hati aku belum ada buku baru yang menarik minat aku ni. – m/s 223

Lokman : Awak tahu tak saya rasa dah semakin jatuh cinta dengan awak… tak kisahlah awak kata saya mat romeo ke... jiwang karat besi ke… tapi memang saat ini, itulah yang saya rasa. – m/s 446

Shahrul : Kalau aku doakan kau mati… samalah macam aku membunuh diri aku sendiri. Aku sentiasa doakan kau akan hidup lebih seratus tahun… dan sepanjang masa itu aku akan doakan kau sentiasa sihat dan bahagia. – m/s 499

Intan : Tapi aku tak nak bila kasih sayang aku dating akan membuatkan orang yang aku sayang ditimpa musibah. – m/s 521

Intan : Mungkin aku suka cara dia layan budak-budak ni. Sebenarnya memanglah luaran dia nampak macam ‘Romeo Must Die’, tapi aku rasa dia taklah teruk sangat macam yang kita rasa. – m/s 543

Lokman : Intan Azura, saya Lokman merendahkan hati saya untuk memiliki awak bukan sebagaimana perempuan yang saya kejar dulu, tapi sebagai suri, sebagai teman, sebagai isteri yang sentiasa bersama saya saat saya senang dan susah. – m/s 579

Intan : Dia seakan membawa aku ke satu dunia yang selama ni aku tak pernah rasa. Dia buat aku rasa semua insan yang aku sayang kembali ke sisi aku. Tengok aku, tersenyum dekat aku. Lokman bagi aku satu keyakinan yang dia la insan yang akan membahagiakan aku. – m/s 585

Intan : Ibu pernah cakap yang cinta tu pertaruhan. Kalau kita menang, kita akan bahagia… kalau kita kalah, kita akan sedih. Saya berharap sangat pertaruhan saya kali ni betul, tapi semua terletak pada takdir. – m/s 610

Intan : Saya takkan buat awak terikat dengan apa-apa. Lepas ni kita akan hidup macam dulu. Awak bebas lakukan apa saja dan saya akan pastikan yang awak takkan bertanggungjawab dengan saya. Tolong jangan kesiankan saya, Shah. – m/s 656

Intan : Dan saya adalah orang yang tak pernah putus mencari kebahagiaan sehinggakan hati ini penat. Mungkin kebahagiaan perlu dicari, tapi cukuplah dengan apa dah jadi. Jangan sebabkan kebahagiaan untuk diri sendiri sampai rosakkan kebahagiaan orang lain. – m/s 724

Shahrul : Abang sedar dan dari tadi abang asyik teringatkan Intan. Semua abang buat semua serba tak kena. Abang tak mampu lagi bertahan yang kononnya tak ada apa-apa antara kita. – m/s 897

Intan : Intan nak abang kahwin dengan Zaireen, Intan rela pergi pinangkan dia untuk abang. – m/s 951

Sarah : Menikahi orang yang kita cintai mungkin satu kebetulan, tapi mencintai orang yang kita nikahi satu kewajipan. – m/s 972

Shahrul : Najihah adalah cinta pertama abang, tapi Intan Azura Abdullah Lee adalah cinta terakhir abang. – m/s 1090

Kata Ku :

Novel kedua Dyadila yang aku baca. Berjaya khatam dalam masa 2 hari. Memang dah target nak baca hujung weekend. Tak kuasa nak mengangkut ke ofis hari-hari. J

Banyak elemen dalam citer ni. Buat aku gelak-gelak, sengih-sengih, geram, marah, sedih, tersentuh. Tapi paling aku tersentuh sekali part Hafiz. Basah juga mata! Mama Lokman dan Zaireen memang nak kena pelempang dengan aku! Grrr… tapi, mmg aku sdh jangka Intan mesti ngan Shahrul sbb dari awal pun mmg banyak moment Intan dengan Shahrul. J

Happy ending untuk semua kecuali yang jahat.. gila! Klise??

Kredit 4.5/5

Karya-karya Dyadila yang lain :


Monday, 11 November 2013

Novel : Akhir Sebuah Cinta


Hadirnya dirimu... Kubagaikan ingin bernafas seribu tahun lagi...


Judul : Akhir Sebuah Cinta
Penulis : Siti Nur Dhuha
Terbitan : Buku Prima
Muka Surat : 674
Harga : RM19.90


Rumusan Kisah :

Kehidupan Mimi Atia ‘huru hara’ selepas kemunculan dua orang lelaki. Tengku Khuzairi dan Tengku Ezairy. Tengku Khuzairi melarikan diri dari tahanan polis atas kesalahan membunuh bapanya. Kerana takutkan ugutan Tengku Khuzairi, Atia membenarkan Tengku Khuzairi ‘berkampung’ di rumahnya. Tengku Ezairy pula bos kepada Atia yg akhirnya menjadi kawan baik kepada Atia.

Setelah dua bulan ‘mendera’ Atia, Tengku Khuzairi meninggalkan rumah Atia tanpa ‘ucapan terakhir’. Mereka bertemu kembali selepas tujuh bulan. Masing-masing sebenarnya ada rindu dalam hati tapi kerana ego mereka hanya memendam rasa.

Kata Ku :

Aduiyyaaii maybe aku tak focus sgt kot baca citer ni. Banyak sgt gangguan. Aku rasa feeling aku mendatar je baca citer ni. Padahal tukang review lain boleh tergolek2 baca. Hmmm… Banyak sgt kekeliruan dan kecelaruan perasaan aku rasa watak-watak dalam citer nie.

Kat intro tu, excited la jugak sbb tak pernah kot ‘penjenayah’ larikan diri pastu tumpang rumah orang. Sakit pulak hati aku ngan Tengku Khuzairi nie. Kalau ye pun nak cover feeling sendiri, tak  payah la kot nak hina Atia! Kesian pula kat Tengku Ezairy. Paling kelakar aku rasa part dua tengku tu lumba lari! Macam budak-budak. Atia pula, ntah kenapa aku rasa part rogol tu mcm tak memberi kesan sgt dalam citer ni.
Tapi, senang je nak teka Adam Levine tu siapa kan? J

Ermm.. kenapa ek Fatimah tu tak nak kawan ngan Atia?? Takde pula penjelasan.

Citer nie ada sekuel… Hingga Ke Akhirnya.. tak rasa nak beli tapi nak pinjam jer…


Kredit 3.5/5

Friday, 8 November 2013

LYMA Last Ep!

Habisss sudah LYMA!

Rasa macam nak tukar je kredit yang aku bagi kat reviewnovel sebelum ni… hihihihi…

Utk mengubat rindu... saje nak tempek gmbr depa kat sini.. Boleh kannnn??



Abang cintakan Zaara… sejak dari dulu lagi. Cuma abang takut Zaara gelakkan abang..


Kalau tak paksa… maka tak cinta…



AK dan ZZ mmg terbaek! Gonna miss you both!

Thursday, 7 November 2013

Mini Novel Rehan Makhtar


Marathon mini novel Rehan Makhtar. Kalau nak marathon sama… Baca ikut sekuel tau!

Ku Ingin Milikimu - Kerana Sekali Cinta - Untuk Dia  - Subhanallah, Aku Mencintainya


Ku Ingin Milikimu



Kisah Mukhlis, salah seorang peminat penulis Ann Rahana yang mencintai penulis itu biarpun tidak pernah bertentang mata.  Kerana cinta, Ann terima Mukhlis dan keluarga Mukhlis seadanya. Mukhlis terpaksa meneruskan rancangan perkahwinannya dengan Jeslina. Ann pasrah.

Macam mana aku terkesan sgt dengan citer Pelukan Cinta, begitu juga aku sangat-sangat terkesan dengan kisah cinta Ann Rahana dan Mukhlis nie.

Giler punya terbuai dan terharu  layan setiap bait patah perkataan ungkapan perasaan mereka berdua. Bahagia milik mereka setelah melalui pelbagai onak duri. Tapi, aku tak berapa setuju dengan tindakan Mukhlis psl Zahran tu! Hmm..

Kredit 5/5

Kerana Sekali Cinta


Keberanian akan datang setelah kita alami kekecewaan.

Tekad hendak ‘membuang’ Ann Rahana dari hidupnya, Zafran melamar Anaresa yang baru ditemuinya 2 kali, walaupun Anaresa muda 11 tahun darinya. Kerana Zafran yakin hatinya telah terpaut dengan kekalutan Anaresa.

Sangat-sangat terhibur dengan citer ni. Sengih memanjang aku ngan kisah Zafran dan Anaresa. Banyak part kelakar…  Zafran bertemu dgn Haqmi! Kena tangkap khalwat dalam bas…  Hahahhaa… Seriously, Zafran memang sweet! Anaresa sempoi dengan snickers merahnya! Hahahaha…

Kredit 5/5

Untuk Dia


Tercuit hati dengan kisah cinta adik Zafran, Zafrin dan Haqimah. Bertekak-bertekak tapi sebenarnya dalam hati ada taman! Demi ilmu, mereka sanggup menanti bertahun-tahun untuk disatukan.

Sempoi la citer ni. Paling kelakar masa kat airport. Zafrin hantar Haqimah. Bagai nak rak luahkan perasaan dia pada Haqimah padahal Haqimah tu nak gi Alor Setar jer pun! Hahahahaah…

Kredit 4/5

Subhanallah, Aku Mencintainya



Ni kisah adik Zafran, Zafrina. Kisah doktor2. Haruslah aku nak tengkiu kat Ziyad sbb kalau bukan Ziyad, Zayed  lambat lagi kot nak take action. Makin hampir waktu nikah makin naughty pula c Zayed ni. Padahal mula2 tu kaku gak! Zayed romantic dgn cara dia tersendiri.

Kredit 4/5


Kalau nak compare semua mini novel, aku paling jatuh hati kat Zafran! J

Lepas ni nak layan Tiba-Tiba Dia Ada, kisah anak Anahara & Mukhlis. Versi cetak bakal publish bln dpn. 

Wednesday, 6 November 2013

Novel : Takkan Pernah Berubah



Judul : Takkan Pernah Berubah
Penulis : Fisha
Terbitan : Jemari Seni
Muka Surat : 452
Harga : RM20

Novel ni pakej sekali dengan novel Jurutera Hati Saya dan Sungguh, Aku Jatuh Hati
Promo bulan Oktober di website Jemari Seni.

Rumusan Kisah :

Dek kerana cinta, El Iqmal melamar Shahira yang ketika itu masih menanti keputusan SPM dan Iqmal sendiri masih menuntut di IPTA.  Walaupun bersetuju dengan keputusan Shahira untuk berkahwin dengan Iqmal, ayah Shahira yang kecewa dengan pilihan Shahira telah ‘membuang’ Shahira dari rumah. Iqmal pula tidak memaklumkan hal perkahwinannya kepada keluarganya. Shahira dan Iqmal hidup bahagia walaupun hidup dengan sederhana.

Hubungan mereka diuji bila Iqmal terpaksa menyambung pengajiannya di luar negara. Shahira terpaksa ditinggalkan dengan janji Iqmal akan kembali menjemputnya. Malangnya Iqmal kemalangan sewaktu pulang ke Malaysia dan hilang ingatan.  Selepas setahun baru la Iqmal pulih dan sedar tentang kewujudan Shahira. Iqmal cuba menjejak Shahira namun hampa kerana Shahira sudah berpindah dari rumah mereka.

Jodoh menemukan mereka setelah sepuluh tahun. Adi Suffian banyak memainkan peranan ketika ini.

Petikan-Petikan dari dalam novel :

Shahira : Lebih sepuluh tahun abang hilang tapi Shira tak pernah rasa abang jauh, abang sentiasa ada. Macam matahari, walaupun kita tak nampak waktu malam tapi cahaya matahari yang bulan pinjam untuk bercahaya, yang terangkan malam yang kelam. Jadi matahari tetap ada waktu siang dan malam, sama macam abang dalam hidup Shira. Sebab itu, Shira tak pernah rasa abang hilang daripada hidup Shira. Kasih sayang abang sentiasa ada dalam hati Shira. - m/s 436

Sesungguhnya jodoh yang Allah tentukan untuk mereka adalah yang terbaik cuma mereka yang perlu berusaha untuk menjadikannya lebih baik sehingga ke akhir hayat. - m/s 452

Kata Ku :

Intro dah ok dah... Cuma rasanya Iqmal macam selfish pula. Shahira sanggup dibuang keluarga sbb nak kawin dgn dia, tapi Iqmal pula tak nak bagitau hal sebenar kat family dia.

Bila baca part Iqmal dan Shahira yang hidup susah senang lepas kawin tu, terus teringat kisah hidup sendiri. J

Was expecting something more kat tengah-tengah citer, specially bila Iqmal dan Shahira dah bertemu kembali selepas 10 tahun. Tapi, agak frust sbb semuanya macam ‘senang’ sangat. Dingin-dingin manja gitu jer. Atau mungkin juga cara pengolahan tak brp nak sampai. Apa2 pun, resipi Agar-Agar Cinta Iqmal the best! :)

Tapi, moment kat kampong bila Shahira bertemu kembali dengan keluarganya berjaya digarap dengan baik. Memang touching.


Kredit 3.5/5

Friday, 1 November 2013

Novel : Bisik-Bisik Gelora


Judul : Bisik-Bisik Gelora
Penulis : Fauziah Ashari
Terbitan : Buku Prima
Muka Surat : 598
Harga : RM25.90

Rumusan Kisah :

Banin Arumi dihantar ke kampung kerana kenakalan dan kelincahan gadis tersebut. Di kampung, Arumi telah bertemu dengan Jad Izzudin, pemuda nakal tapi berlagak alim di hadapan keluarganya. Kejadian curi dalam rumah nenek Arumi telah menyebabkan Arumi dan Jad disatukan. Selepas akad, Jad ditangkap polis kerana kes kecurian. Parent Arumi pula meninggal dalam kemalangan. Arumi membawa diri dan kembali semula selepas 7 tahun.

Kerana dendam, Jad yang bertemu semula dengan Arumi telah memaksa Arumi untuk tinggal serumah dengannya. Walaupun punya perasaan lain yang berdetik, Jad usir jauh perasaan itu setelah kecewa dengan Arumi yang ‘berkasihan’ dengan Fakhri. Tanpa diketahui, Fakhri sebenarnya telah merogol Arumi.

Kerana perasaan itu juga, Jad tidak sanggup untuk melepaskan Arumi walaupun bila dia dapat tahu Arumi mengandung. 3 tahun berlalu, Jad masih ‘menyeksa’ Arumi. Arumi bertahan kerana Akif!

Kata Ku :

Kisah 12 tahun! Lps 12 tahun baru mengecap bahagia! Pheww…

Berat juga citer ni… suspen thriller! Benci kat Jad sbb angkat tangan dengan budak kecik! Kesian dengan Arumi yang terseksa mentally bertahun2.. Geram ngan Fakhri!