Thursday, 15 May 2014

Novel : Suami Tanpa Cinta


Judul : Suami Tanpa Cinta
Penulis : Syamnuriezmil
Terbitan : October
Muka Surat : 812
Harga : RM30

Rumusan Kisah :

Zaidan Iman dan Ain Syifa berkawan sejak dari zaman sekolah. Demi menyelamatkan perniagaan keluarga, mereka mengambil keputusan untuk berkahwin dan menggabungkan syarikat mereka.

Sekiranya jatuh talak ke atas Ain, maka syarikat mereka juga akan jatuh ke tangan Ain. Maka, Aid dan Ain masing-masing berkerja keras untuk memastikan bahawa perkahwinan ini kekal untuk selamanya.

Kisah silam Ain membuatkan Ain mengunci dirinya dari mencintai Aid. Aid yang telah menyedari bahawa dia sebenarnya mencintai Ain, cuba untuk mengajar Ain cara-cara untuk bercinta. Aid melakukan pelbagai cara untuk membuatkan Ain jatuh cinta padanya. Ain keliru dengan perasaannya sendiri. Aid sedar Ain sudah mula mencintainya namun masih belum mampu untuk mengakui perasaan itu.

Kepercayaan mereka terhadap pasangan masing-masing membantu mereka dalam menangani godaan-godaan yang datang silih berganti. Namun, kebahagiaan mereka teruji dengan satu berita yang sampai ke pendengaran Ain. Ain mula sangsi dengan Aid yang sudah mula berahsia dengannya. Ain akhirnya pergi meninggalkan Aid.

Petikan-petikan dari dalam novel :

Suffian : Tapi dalam perkahwinan, you need to have feelings. A successful marriage requires falling in love many times, always with the same person. – m/s 105

Ain : Whatever it takes, I’ll take my chances. So, ajar Ain la, macam mana nak cintakan Aid. – m/s 109

Aid : Ain, cinta tu bukan macam subjek sains ke matematik ke yang boleh diajar. Cinta itu kita yang cipta, bukan orang lain. Jadi, tertakluk kepada kita, macam mana caranya untuk kita cipta cinta kita. – m/s 114

Aid : Macam mana pun cara kita mencintai pasangan kita, tak kisahlah  as long as, membahagiakan. Tak apa, esok, Aid nak tengok cara cinta Ain macam mana pula. Kita bercinta sampai lebam! – m/s 135

Aid : Tak ada hubungan yang sepanjang masa itu, cerah secerah matahari saja. Adakalanya hujan juga. Tapi, apabila kita belajar dengan hujan, kita akan berjumpa cara untuk melepasi rebut taufan bersama. Itu sebab, kita perlu selalu mencintai  antara satu sama lain… tidak sempurna kita kalau tidak bersama, tapi kalau kita bersama, ia lebih daripada sempurna. – m/s 178

Aid : Kita ni tak ada alasan untuk mencintai seseorang. Sayang boleh cinta, benci pun boleh cinta. So, tak boleh nak ada alasan… sebab alasan untuk mencintai seseorang, pelik. Sebabnya sayang, cinta itu, does not occur, it happens. Faham? Kalau lagi Ain korek… korek, reason Ain nak cintakan Aid, lagi Ain pening. Itu sebab, just go with the flow. Kalau Ain tak rindukan Aid, so be it. Yang penting, dalam hati Ain, ada Aid. – m/s 291

Rafina : Saya ni pasrah sajalah, Aid. To love someone, is nothing. To be loved by someone is something. But to love and be loved by someone, is everything. Saya ni, mencintai dia, sudah cukup bagi saya. Tapi, kalau saya dicintai dia, saya tak boleh nak gambarkan perasaan saya, Aid. – m/s 304

Aid : Aid tak kisah, kalau Ain tak cintakan Aid. Tapi, bagi Aid, cukuplah Aid cintakan Ain dan Aid yakin, Ain akan cintakan Aid, setiap hari semakin kuat… setiap hari semakin cinta. Aid percaya, suatu hari nanti, walaupun selepas berkahwin, Ain akan cintakan Aid. – m/s 336

Aid : Ain tahulah, Ain ni contractor. But, stop building a wall. Aid tahu, dalam hati Ain tu, rasakan sesuatu. Kalau tak, Ain tak rindu, Ain tak cemburu. Aid sanggup tunggu, berapa tahun pun untuk Ain cakap, Ain cintakan Aid. But please… stop making reasons for not being in love when you’re in love! – m/s 402

Aid : Tak akan muncul yang kedua, kalau kita cinta yang pertama. – m/s 425

The real lover is the man who can thrill you by kissing your forehead or smiling into your eyes or just staring into space – Marilyn Monroe – m/s 437

Aid : Itulah risiko yang perlu dihadapi dalam setiap perhubungan. Ada cinta untuk dicintai dan mencintai, ada cinta ang hanya dicintai tapi tidak mencintai dan ada juga mencintai tapi tidak dicintai. Ada juga kes yang pelik, dicintai tetapi tak tahu mencintai, macam Ain. – m/s 470

Ain : Terima kasih, Aid. You are the best husband ever! Ain janji, Ain akan buka hati Ain seluas-luasnya untuk terima cinta Aid. Ain tak akan menghalang, kalau tak  datang juga, Ain paksa. Ain tak kisah. – m/s 498

Aid : Cinta itu bukan sesuatu yang kita fikirkan tetapi untuk kita rasai. Ain tak perlu fikir yang Ain tak  cintakan abang. Sebab abang rasa, cinta Ain kepada abang. – m/s 537

Ain : Guys are like stars. There are millions of them out there. But only one can make your dreams come true. It’s the star that falls for you. – m/s 559

Ain : You can never fall in love with someone whom you never laugh with. – m/s 561

Ain : Love is a gamble, but waiting won’t change the dice. You either roll them or you lose your turn. – m/s 574

Aid : Love is not a relationship between two people who never knew each other but it’s a  relationship between two people who were made for each other. – m/s 600

The first to apologize is the bravest. The first to forgive is the strongest. The first to forget is the happiest. – m/s 613

Ain : An aplogy, is a superglue. It fixes almost everything. Whatever it takes, fight for your love. Woman, much love and rare. Man, little love but often. – m/s 634

Ain : Yang pertama, kalau ada orang yang betul-betul sukakan kita and wants to be part of your life, dia akan seriously make effort to be in it. Tak ada alasan. Tak ada excuses. Yang kedua, love is just a word until someone comes along and gives it a meaning. Love, has only four letters, so simple but yet so complicated! – m/s 706

Suffian : A successful marriage is the union of two forgivers. A successful business is when someone once make courageous decisions. Being a forgiver is the strongest. Only the strongest will make a courageous decision… - m/s 747

Ain : Sometimes you have to let go the things you want to secure the things you need, darl. I need you in my life. You have my heart, remember? – m/s 751

Aid : Cinta itu bukan untuk kita mencarinya, tetapi untuk dicari olehnya. Biarlah cinta itu sibuk mencari Ain dan abang. Sebab bagi abang, abang tak nak cinta, abang cuma nak Ain! Kalau cinta ada, Ain tak ada, tak ada guna. Kalau tak ada cinta dan tak ada Ain, lagilah abang gila. Abang sanggup, bersama dengan Ain yang tak ada cinta, seperti sekarang… - m/s 768

Zehra : Love is not a noun to be defined. It’s a verb to be acted upon! – m/s 795

Ain : Love is not what I feel for you. It’s what I don’t feel for anyone but you. – m/s 806

Cinta itu, kalau semakin ia dicari, semakin tidak ditemukan. Kalau terlalu berharap kita akan bertemu dengan kehampaan. Jadi, terimalah cinta apa adanya. Love, only 4 letters… so simple, yet so complicated!

Kata Ku :

Loving this piece sbb bnyk quotes.

I think citer ni kinda rare jugak even though arranged marriage. The couple, Ain and Aid sangat cute! A bit slow kat intro but slowly pick up bila Ain dan Aid belajar bercinta. Comel jer! Suka sgt ngan Aid yang penuh dengan pesanan ringkas dan pesanan penaja… Ain yg hati kering dan lurus sangat2 comel bila pujuk Aid ngan Gwiyomi! Ahahaha… Funney!! Demam rindu sampai warded. Alahai Ain! Suka sikap cool Ain bila berdepan ngan ‘serangan’ Aleesya. Suka dengan kejutan Aid untuk majlis persandingan mereka. Fav aku gak lagu tu! Aid pulakk jeles2 manja ngan Qhalish the carwash aka kacang dal! Hahahaa..

Of coz, watak sampingan Raf-Linda & Uzair-Audra indirectly membantu dlm perhubungan Ain-Aid jugak.

Moral of the story, kalau dah chenta.. sila express feelings anda..



Kredit 4/5

Karya-karya Syamnuriezmil yang lain :


3 comments:

  1. wah.. dah baca. akak still menunggu turn nak baca ni

    ReplyDelete