Wednesday, 28 October 2015

Tutorial Download Drama/Movie Korea

Kalau sebelum ni, semua citer Korea aku download dr youtube jer.  Senang mmg senang nak download dr Youtube tapi yg tak kureng nye :

- Susah nk cari uploader yg upload full/complete satu citer tu.
- Kualiti kdg ok kdg x – paparan visual blur & sound effect pun mcm chipmunks kekadang. Lg teruk bila audio tak selari ngan drama! Konfius jap.. Bertambah teruk bila xde sarikata.

Aigo!

Jangan ditanya kenape tak tengok online jer... sebab aku takde wifi kat rumah. Harap data HP, mmg tak ler. Layan kat ofis, tak leh nak fokus plak. Sudah nye download lagi senang.

Cari punya cari… akhirnya, jumpe gak site nk download citer korea ni. Tapi, limited citer dari 2013 je la. Yang lelama tahun2 sblm ni mmg takde la kat site ni. Mmg bleh je download dari site lain. Tp, site lain mcm agak leceh & complicated. Ke aku yg tak terrer. Hhuhuhu..

Ok.. nak share tutorial download drama/movie Korea..


Buka website http://myasiantv.se/drama/ 


 Taip tajuk drama/movie yang nak di-download

Klik button 'download' 

Boleh pilih openload atau direct links untuk download
Aku pilih openload
Klik kat episod yang nak di-download
Kalau Direct Links, bleh pilih kualiti video 360p / 720p..

Bila kuar tab ni.. tengok kat belah kanan atas sekali
Mula sekali ada tertera "please wait"
Dalam masa 5 saat, akan tertera "Skip This Ad"
Klik kat button tu..

Klik kat "leave this page" kalau menatang tu timbul
Sbb kekdg xde pun kuar menatang tu..

Kat sini, klik button "download"

Kekadang lps klik button "download" tu, akan ada new tab yg timbul
So, just close je tab tu
Iklan free je tu..

Klik button biru tu.. Biasanya kena klik dalam 3-4 kali
Kalau dlm proses klik tu, ada muncul tab iklan mcm kat atas, just close je tab tu
and klik balik button biru tu
Sampai fail start download mcm kat bwh

Yeahhh... fail dah start download!

Begitu la yg korang buat untuk setiap episod..
Selamat mencuba!

Kalau ada yg tau kat website mana bleh download drama tahun sblm 2013, bleh la share kat komen yer.. Nak sgt download balik citer lama lain. Huhuhu..
Update 11/10/16 : Dah jumpe 2 lg website yg senang nk download citer korea ni..

1. http://www.dramafire.com
2. http://www.dramanice.us

Klu rajin, esok2 aku share tutorial ek..

Tuesday, 13 October 2015

Filem : Polis Evo


First time nak review filem. Review la konon. Hahahha.. Ni movie yg ke-3 aku tgk kat panggung tahun ni. Awal thn msk panggung tgk citer Suami Encik Perfect 10. Tgh thn tgk citer Suami Aku Ustaz. Jumaat awal bln haritu lps keje tgk citer Polis Evo kat KLCC.

Zaman dah keje ni mmg jarang msk panggung. Dulu zmn uni mmg aktif. Sebulan sekali harus msk panggung. Release tension study katanya. Pdhal stress zmn lepas study lagi stress.

Ok.. Sambung blk Polis Evo. Mmg x rugi  tgk citer ni. Hilang stress! Tengkiu Zizan! Citer action comedy ni mmg best. Kalau x, xde la dpt pungutan rm8 juta utk 8 hari tayangan kan.


Overall :

- Aksi yg plg bnyk sekali ialah pistol & tembak menembak.

- Terpikat plak ngan Shahizey Sam the Jackie Chan kat sini. Sejak bila dia tough ek? Oppss...

- Zizan, ko mmg lawak! Hahahhahaha..

- Nora danish x bnyk scene pun. Kat awal, tgh & akhir citer je..

- Agak kureng bila tershoot bhgn ketiak..erkksss..

- Filem arwah harun salim bachik yg last ke ni? X sure plak..

Sape yg x tgk lg, sila serbu panggung! Best weyyy..


Thursday, 8 October 2015

Dah start layan drama Korea plak!


Tak sangka ai akan terjebak dalam drama korea ni! Adoiii…

Semuanya bermula dari citer My Love From Another Star yg ditayangkan di TV8 bulan 4 hari tu. Suka sgt dengan citer tu. Suka ngan hero & heroin dia gak!

Lepas citer tu, layan plak citer Secret Garden. Sangkut lagik!!! Dan akhirnya aku terjebak! Mula-mula sekali, aku google citer2 drama korea yg best pastu aku buat list dan lepas tu aku download kat pc ofis dan copy save kat hp. Giler gigih! Hahahaha..

So far, berkat tiap pagi g ofis and ptg otw blk rmh and malam sblm tdo and weekend menghadap hp.. mata confirm bakal rabun.. dah few drama yg aku tgk sejak bln 8! Memang sah2 addicted ngan korea2 ni dalam sekelip mata! Haisshhh… 

Well actually, sebelum citer My Love From Another Star tu, tipu la kalau tak pernah layan citer korea kan sebelum ni. Tapi dah lama giler… alaa.. zaman Winter Sonata tu.. Tapi, honestly, citer Winter Sonata tu aku tak tengok pun. Aku tgk citer Autumn In My Heart & Full House je. Citer Princess Hour sempat tengok sekerat. Sampai skrg tak tau ending dia. Hahahaha…

Ni list drama Korea yg aku dah layan bebaru ni… kebaruan sangat.. term lain.. ketinggalan ketapi betul! Ada aku kesah!


















11. 49 Days – baru start layan



List dalam tempoh 2 bulan! Hahahahaha.. Korang notice tak, mostly citer tu semua genre romantic fantasy? Hehehehe.. So far, drama no 1 & 2 the best stakat ni.


Bila mata penat ngadap HP, ngadap novel plak. Kesian mata tak rest. Huhuhuh..

Wednesday, 7 October 2015

Novel : Officially Milik Dia



Melihat dia, hati berdetak suka

Judul : Officially Milik Dia
Penulis : Melati Shafika
Terbitan : Idea Kreatif
Muka Surat :
Harga : RM25


Rumusan Kisah :
(copy paste blurb kat belakang novel coz that’s exactly how’s the storyline. Hehe)

Pertemuan semula dengan Fariq Hatta, buat hati Yasmin Hidayah (Yaya) tidak pernah mampu bertenang. Lebih-lebih lagi bila lelaki itu tiba-tiba menjadi bosnya. Suatu ketika dulu, dia pernah sukakan Fariq Hatta. Malah sehingga kini, rasa suka itu masih banyak di hatinya. Cumanya, Fariq Hatta itu tak pernah pun perasan akan kewujudannya.

Itulah sebabnya bila tiba-tiba dia ditawarkan menjadi isteri Fariq Hatta, Yaya jadi pelik. Rupanya ada udang di sebalik batu. Misi Fariq Hatta memang tak masuk akal dan Yaya tak sanggup menjadi isteri dengan cara yang begitu. Namun, taktik Fariq Hatta Berjaya juga memerangkap Yaya dalam menjayakan misinya. Ada ijab dan Kabul. Ada sayang di hati Yaya untuk suami dan ada rindu di hati Fariq untuk si isteri.


Kataku :

For new author, the first baby kira not bad la. At least, the intro made me bought the book.

1 POV je iaitu Yaya. It would be good kalau bleh tau isi hati Fariq. Curious gak actually. So, sbb guna 1 POV je, buat citer a bit meleret plak kat tgh citer. Yaya tarik tali sgt ngan feeling dia towards Fariq.

A simple story line tanpa watak antagonis.

Tak puas nak baca bahagian ending, mcm sekejap je part ending tu. Hmm..

One more thing, I think I je yg konpius, but I notice ada gak yg komen kat goodreads tu mention the same thing. Gaya penulisan pada bhgn awal agak selamba dan santai tapi berubah pada bhgn belakang, gaya penulisan agak formal. I think mood menulis tak berapa nak sama la kot.



Kredit 4/5

Tuesday, 6 October 2015

Novel : Temani Aku Selamanya


Hati terpaut Suka

Judul : Temani Aku Selamanya
Penulis : Pena Kayu
Terbitan : Idea Kreatif
Muka Surat : TBA
Harga : RM24


Rumusan Kisah :

Nirina dan Carl Ibrahim bertemu dalam beberapa insiden di mana Carl Ibrahim ‘muncul’ dalam ‘imej’ yang berbeza. Carl semakin tertarik dengan Nirina yang merupakan pereka dalaman apartmentnya, dan yang paling penting Nirina boleh menyediakan sambal belacan, kegemarannya.

Disebabkan cemburu dan salah faham, Carl menganggap Nirina seorang gadis yang tidak baik. Malah menggelarkan Nirina “betina”. Walaupun begitu, Carl semakin angau apabila bertindak menjauhkan diri daripada Nirina sehingga Carl bertindak untuk bertemu dengan ayah Nirina untuk melamar Nirina.

Kataku :

First beli/baca karya author ni. Judul novel sgt buat aku drooling. Review mcm ok but it’s just not my cup of coffee. First time gak, let go novel after beli. Novel baru, masih senang cari buyer. Huhuhu… Sorry author!

Confusing intro. But, you will find out at the middle of the book.

Banyak sgt ‘jujur ya’. Turn me off.

Expecting more by reading the title tapi too childish for me kot.

Taekwando-ilmu-tak-guna?? A bit harsh to me. Show some respect tho’. 

Carl tak gentleman. Suka sgt memaksa or sebab Nina degil sgt?? Hmm.. All characters kureng umphh.

Too sweet to be true kot overall!


Kredit 3/5

Tuesday, 29 September 2015

Novel : Seseorang Untuk Aku


 Dia Amanah
Dan, Aku Penjaganya…

Judul : Seseorang Untuk Aku
Penulis : Rehan Makhtar
Terbitan : Karyaseni
Muka Surat : 620
Harga : RM25


Rumusan Kisah :

Percintaan Lailatul dan Zarul selama beberapa tahun akhirnya diakhiri dengan perkahwinan Zarul dengan Lizahani, adik Lailatul. Atas dasar tanggungjawab dan amanah kedua ibubapanya, Lailatul inginkan kebahagiaan Lizahani terlebih dahulu sebelum memikirkan tentang dirinya sendiri. Zarul yang kian mendesak, akhirnya meminang Lizahani. Rahsia perhubungan Zarul dan Lailatul diketahui Lizahani pada malam perkahwinannya. Kerana kecewa dan cemburu, Lizahani pada mulanya telah menghalau Lailatul daripada kampung.

Muhamad Al-Qadr (Qadr), sahabat Zarul yang menghadiri majlis perkahwinan Zarul, bercuti di rumah sewa keluarga Zarul, telah ditangkap khalwat bersama Lailatul, ‘tukang kemas’ rumah tersebut.

Demi rasa tanggungjawab, simpati dan risau sekiranya insiden tersebut diketahui umum, Qadr bertindak mengahwini Lailatul. Lailatul yang tidak punya sesiapa hanya mampu berserah kepada nasib. Dan sekali lagi, dirinya diuji apabila harus berjauhan dengan suami. Demi amanah suami, Lailatul tabah menghadapi mak mentua yang belum dapat untuk menerima dirinya.

Tatkala mak mentua sudah mula menerima dirinya, Lailatul terus diuji lagi. Mampukah Lailatul mengecap kebahagiaan?

Kataku :

Simple & typical storyline, tapi penuh dengan penghayatan emosi. Kenapa typical? Sbb citer dia pasangan kena tangkap basah & mak mentua tak boleh terima menantu. Dan typical gadis melayu yang hanya berserah pada nasib.

Lailatul bagai lilin yang berkorban demi adik tersayang tapi dikhianati. Sedih dan kesian sgt dengan nasib Lailatul. Tapi, Lai sangat bernasib baik sebab dapat jumpa ngan Qadr yang sanggup tolong dia even niat asal Qadr pada mulanya tak brp nak betul.

Meleleh airmata bila baca part Lai makan bagai pengemis. Dapat bayangkan bila Lai melutut nak habiskan sisa makanan sambil menangis! (Page 314)

Sangat2 touching juga baca part mama Qadr mula dapat terima Lai sebagai menantu. Lai mula bercerita tentang hal arwah ibunya. Dapat rasa kerinduan seorang anak pada ibunya.

Kalau nak compare Liza ngan Zarul, aku lagi  menyampah ngan Zarul. Adoii la Zarol!


Kredit 4.5/5



Friday, 11 September 2015

Novel : Street Vendetta



Cinta harus dikejar atau akan hilang digugus-gugus waktu
“Love is always a beautiful things in our hearts. Sweet & sour!”

Judul : Street Vendetta
Penulis : Mazni Aznita aka Anita Aruszi
Terbitan : Buku Prima
Muka Surat : 631
Harga : RM19.90


Rumusan Kisah :

Culas menjelaskan bayaran bulanan pinjaman kereta, Anabella dipertemukan dengan Kojie, si penarik kereta. Walaupun berjaya beberapa kali meloloskan diri dari Kojie, Anabella yang dalam perjalanan ke Cherating terkejut apabila menyedari Kojie berada di dalam keretanya. Maka, diheretnya Kojie ke Cherating semata-mata untuk mengejar Iqbal, pujaan hatinya zaman belajar dulu.

Di Cherating, Kojie mula sedar bahawa dia sudah mula jatuh suka pada Anabella. Namun, kecewa dengan tindakan Anabella yang meninggalkannya dan pergi bersama Iqbal. Perpisahan mereka membuka cerita baru.

Kojie yang terus senyap sejak perpisahan mereka di Cherating dan pertemuan dengan Fakruzi, yang seiras dengan Kojie membuatkan Anabella keliru dan rindu pada Kojie. Apakah ada misteri di sebalik Kojie-Fakruzi?

Kataku :

Re-read novel ni coz diadaptasi ke drama. Hehehe..

Tak lovey-dovey pun citer ni.

Intro agak kelakar. Si penarik keta rupe nya!! Hahahah.. Suka bila ending pun relate balik intro.

Misteri Kojie-Fakruzi-Fairuz mmg buat aku tertanya2. ‘Hantu-mak-limah’ aka nenek telangkai tu pun suspen gak. Seram gak mula2.

Some parts, melawak over sgt. Bleh tak ckp mcm tu. Kekekek.. Tapi, agak confuse part Bella accident tu.

Nad Zainal & Syahrul Ridzuan

Kredit 4/5


Tuesday, 8 September 2015

Novel : Tuan Anas Mikael


Kenapalah saya tersayang Tuan?




Judul : Tuan Anas Mikael
Penulis : Syamnuriezmil
Terbitan : Penulisan2u
Muka Surat : 564
Harga : RM25


Rumusan Kisah :

Ayu Maisarah terpaksa menggantikan tempat ibunya yang demam untuk bekerja di rumah Tuan Anas Mikael sebagai pembersih rumah. Kesalahan yang dilakukan sewaktu bekerja menyebabkan Ayu terjebak dan terikat dengan ‘kontrak kerja’ Tuan Anas.

Pelbagai kerja yang perlu dilaksanakan dan memerlukan Ayu untuk menjalani pelbagai latihan antaranya memasak, belajar memandu dan tatarias diri. Ayu mengagak bahawa semua latihan tersebut merupakan persediaan sebagai Pengurus Projek di Krabi. Tanpa Ayu sedari bahawa Tuan Anas sedang mempersiapkan dirinya untuk dijadikan calon isteri.

Perasaan masing-masing mula merindu bila berjauhan. Namun, Ayu nekad letak jawatan dan pulang ke Malaysia setelah kecewa dengan tindakan Tuan Anas memperkenalkan peguamnya sebagai bakal isteri kepada ibunya. Mampukah tindakan Tuan Anas itu menyelamatkan Ayu dari dibunuh? Jom baca…

Kataku :

Mmg tak sabar sgt nk peluk novel ni bila dah follow dlm FB/blog penulis.

CAM + TAM = GAM!! Siap berpassword bagaii blehh… hahahaha..

“Jaga saya elok-elok, Cik Ayu. Kalau awak jaga saya elok-elok, saya akan jaga awak elok-elok juga.” - TUAN ANAS MIKAEL

CAM yang selamba dan yakin. TAM yang kekwat tapi sweet mmg sesuai betul. Suka dorang kat Krabi. Part ‘pesan kat bulan’ tu mmg x bleh blah.. hahahahah… malu siot!!

Tapi, geram gak ngan CAM yang tak nak ngaku perasaan dia kat TAM. Ye la.. ada sebab kann…

Sebab dah bleh agak klimax, so kurang sikit bintang. Overall, sgt enjoy this piece. SEP10 & ASN still the best thou’.

Suke bila tau citer ni akan diadaptasikan. Tak sabar nak layan…

Aaron Aziz & Zara Zya

Kredit 4.5/5


Monday, 10 August 2015

Novel : Chandelier



Dirimu laksana chandelier. Paling menyerlah, paling cantik dan memukau perhatian... 
Tapi sayang, dikau hanya sekadar perhiasan.

Judul : Chandelier
Penulis : Acik Lana
Terbitan : Kaki Novel
Muka Surat : 814
Harga : RM32


Rumusan Kisah :

Keisha Edlina, si gold digger, hidup mewah atas tajaan lelaki kaya yang mudah tergoda  dengan paras wajah & bentuk tubuhnya yang sempurna. Walaupun begitu, Keisha masih mampu untuk mempertahankan kesuciannya. Tatkala sedar dia perlukan sebuah jaminan kehidupan yang mewah, Keisha cuba untuk megikat Datuk Eusoff dalam sebuah perkahwinan. Namun, niatnya tidak tercapai dek kerana drama yang dicipta oleh anak Datuk Eusoff.

Tan Sri Emran muncul menjadi 'hero' penyelamat. Keisha baru berangan hendak memegang gelaran Puan Sri namun impian berkecai disebabkan insiden yang menimpa Keisha. Keisha mula berputus asa. Aset yang dia ada sudah tidak sempurna. Keisha terpaksa meninggalkan Tan Sri Emran kerana tidak mampu berdepan dengan hakikat dirinya sudah tidak sempurna.

Saat ini, hanya Kaef dan keluarga Kaef sahaja tempat Keisha bergantung. Kaef sering muncul menjadi pelindungnya walaupun hubungan mereka sebelum ini tidaklah serapat mana. Keisha mula berubah. Hati mula menyayangi Kaef. Harapkan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari. Keisha memilih untuk mengorbankan rasa cintanya pada Kaef kerana tidak sanggup melihat kejatuhan Kaef yang berpunca dari masa silamnya.

Kataku :

Mmg sesuai sgt judul chandelier ngan storyline citer ni.

Selepas citer Pelangi Cinta Buat Suami, novel chandelier ni paling terkesan kat hati. Bukan la kata novel lain Acik Lana x best, tapi ntah la. Maybe sebab plot citer ni. X meleret sgt. X slow sgt.

The truth is aku x bc pun sinopsis kat blkg novel. So,apa yg aku expect x betul la plak. Ingatkan Kaef & Keisha akan berkahwin di pertengahan citer, pastu rumahtangga mereka akan teruji disebabkan kekhilafan Keisha. Tapi aku salah... Aku x tau la kalau aku sanggup berkorban mcm Keisha. Hmmm.. You deserve the happiness Keisha!

Kredit 5/5


Tuesday, 12 May 2015

Novel : Suamiku Paling Sweet

 
Kerana dia sweet, hati yang beku pun boleh cair

Judul : Suamiku Paling Sweet
Penulis : Anjell
Terbitan : Karyaseni
Muka Surat : 791
Harga : RM29

Sebab nak layan citer baru Anjell, Tundukkan Playboy Itu, maka gigih la nak review novel ni. Heheeeh..

Rumusan Kisah :

Atas permintaan mamanya, Qisya Iris terpaksa menjadi orang gaji dan pengasuh Hafiy, di rumah kawan mamanya. Berjaya memikat hati Hafiy sehingga dipanggil mummy oleh Hafiy. Izz Haikal, daddy Hafiy, senang dengan kehadiran Qisya.

Namun, insiden yang berlaku sehingga menyebabkan Qisya terpaksa berkahwin dengan Izz menyebabkan Qisya meninggalkan rumah selama dua minggu. Berjaya dikesan oleh Izz, Qisya bersetuju untuk tinggal sebumbung dan meminta Izz untuk tidak bercerita tentang insiden telah berlaku.  Izz melayan Qisya dengan baik. Perlahan-lahan Qisya mula menerima Izz. Hubungan mereka bertambah rapat setelah Qisya menjalani ‘praktikal’ di syarikat Izz.

Namun, hubungan Maya dan Izz, disalahertikan oleh Qisya. Kehilangan Ikram, teman baik Qisya dan kemunculan Danny menimbulkan tanda tanya.


Kataku :

Still prefer Eksperimen Cinta.

To me, takde  la sweet sangat pun. Tp Izz sgt cool & mature. Sgt forgiving. Everything pun well handled. Too perfect plak rasa.

Sangat kontra plak ngan Qisya. Tapi kontra itu yg buat dorang perfect!

Suka part White-Red-Black tu. Yg ni, serious sweet! Tapi, surprise tak menjadi la plak. Hahaha..

Paling suka Qisya close ngan Abang Q & suka Hakim yang sporting. Hafiy plak sgt mature.

Part ‘penculikan’ tu mcm lambat sgt plak terbongkar.. Hmm..

Update 1/8/16

Akan datang
Mawar Rashid sbgi Qisya Iris dan Syafiq Kyle sbgi Izz Haikal


Kredit 4/5

Friday, 8 May 2015

Novel : Rindu Kamu Mr Darcy

 
Mungkin untuk mengenal cinta perlukan rindu

Judul : Rindu Kamu Mr Darcy
Penulis : Syamnuriezmil
Terbitan : Penulisan2u
Muka Surat : 401
Harga : RM18

Yeay.. Dah lengkap akhirnya koleksi novel Syamnuriezmil aku.. kecuali kompilasi cerpen & Tercipta Untukmu... TAM pun dah baca... tp, masih terlalu awal nak review sbb masih ramai tak baca lagi kann... So, simpan dulu laa.. Hehhee..

Rumusan Kisah :

Hayfa Idhar dan Tengku Faris Darwisy bertemu pada hari merisik kakak Hayfa. Faris ketika itu turut serta dalam rombongan merisik selaku penasihat kepada rakannya, Erman. Nasihat Faris yang didengari oleh Hayfa membuatkan Hayfa sakit hati dengan Faris.

Pertemuan seterusnya berlaku di pejabat Hayfa. Faris bertindak sebagai pereka software untuk memudahkan kerja Hayfa, ID di syarikatnya.

Disebabkan ingin membantu masalah yang bakal dihadapi oleh keluarga Hayfa, Hayfa terpaksa meminta bantuan Faris dan Faris dengan berbesar hati menghulurkan bantuan.

Kemunculan Haziz Mukhlis menyebabkan konflik antara Hayfa, Faris dan keluarga Hayfa.


Kataku :

Banyak sangat choih kot!

Love the humble & businessminded Faris. Hehehe..

Suka part sorang demi sorang muncul.. Haziz, Antie Faridah, Rania, Umar, Ben..

Hayfa ni banyak sangat fikir la. Complicated betul otak. Nama pun prejudis kannn… Harus la dia prejudis, gara2 first crush rupanya…

Overall, enjoy the story.


Kredit 4/5

Thursday, 7 May 2015

Novel : Bimbo

Miss Bimbo versus Mister Douchebag. Fantasy versus Reality.

Judul : Bimbo
Penulis : Rin Ahmad
Terbitan : Kaki Novel
Muka Surat : 570
Harga : RM23

Karya Rin Ahmad mmg selalu dinanti-nantikan… Next year plak baru dpt baca her new piece. Patiently waiting for JET or perhaps DD.

Rumusan Kisah :

Tragedi yang menimpa kedua ibubapanya membuatkan Elsuraya menjadi seorang pendendam terhadap Azad, yang baginya adalah pembunuh kepada kedua ibubapanya. Namun, auntie El memasang niat supaya El dijodohkan dengan Azad; realiti.

Perkenalan dengan Dani Ikram membuahkan bibit cinta; fantasi.

Mengetahui super someone akan menghantar rombongan ke rumah El, Dani tidak berfikir panjang bertindak mendahului  rombongan tersebut.

Kebenaran terbongkar juga saat Dani dan El berbahagia dengan status ‘tunang’. Kondisi Dani menyukarkan lagi keadaan. Setahun terpisah dan mereka dipertemukan semula.


Kataku :

Macam biasa.. her quotes that I love the most..

If you don’t want to be forgotten as soon as you are dead, either write things that are worth reading or do things that are worth writing – Benjamin Franklin – m/s 57

Build it or break it – m/s 73

Enjoy the little things. For one day you may look back and realize they were the big things – m/s 89
Be like a diamond, not like pebbles – m/s 105

Fantasy versus reality. Fantasy always fills the heart but reality always wins  – m/s 168

Sometimes people need fantasy to feel alive and fantasy can be reality too. A solitary fantasy can transform to a million realities – m/s 186

Tidak ada sesuatu musibah pun yang menimpa seseorang kecuali dengan izin Allah – m/s 344

Strong person will not walk away from the people who hurt them. They will forgive because forgiving is their way of taking care of themselves – m/s 430

Distance doesn’t ruin the relationship but doubts do – m/s 436


I think I can relate how’s El’s feeling towards Azad. Dendam bertahun2 tapi bila jumpa, amarah yang dilampiaskan tidak sehebat dengan apa yang dia rasa selama bertahun itu. That’s exactly how I felt towards someone that supposed to be closed to me. Hmmm..

I loike how Dani & El met and how Dani’s ‘snail-pace’ to move on to next stage with El and how Dani ‘flirt’ with El. Heheheh..

Kesian kat Dani when the truth revealed tapi dia tak mampu nak defend himself becoz of his Bells Palsy attack.

One year of ‘silent’.  I can feel how suffers he is specially bila Dani layan balik CCTV, just to ‘see’ El! Huhuhu..

After all the obstacles to be together, that ‘tragedy’ made them ‘near but far’. Kesian El. How could Dani’s family tuduh El purposely buat mcm tu? Huh!!

Eventually, kesian gak ngan Azad. Best man wins, bro!

Dani Ikram – Elsuraya - Azad

Update 12/1/16 - Drama coming soon..

Image Credit here


Kredit 4/5

Wednesday, 6 May 2015

Novel : Terlanjur Mencintaimu

Cinta itu mudah datang kepada sesiapa yang bersedia menerima cinta

Judul : Terlanjur Mencintaimu
Penulis : Syamnuriezmil
Terbitan : Karyaseni
Muka Surat : 441
Harga : RM18

Drama dah habis pun kat tv, baru nak review kann… Actually, novel dah baca bape bulan dah. Tp, baru skrg nk review. huhuhu… tapi, mmg tak penah sempat nak layan drama dia.



Rumusan Kisah :

Tengku Hanis Zulaikha dan Johan Iskandar berkahwin atas wasiat nenda Hanis. Terdesak ingin mengetahui kebenaran yang berlaku terhadap ayah dan datuknya sehingga keluar sehelai pinggang dari syarikat usahasama dengan datuk Hanis, Johan Iskandar yang ketika itu sedang berkasih dengan Intan terpaksa memilih Hanis sebagai isteri.

Menerima semuanya dengan reda, Johan bahagia melayan Hanis yang masih cuba untuk menerima kehadiran dalam hidupnya. Sejarah lama membuatkan Hanis takut untuk ditinggalkan bila rasa sayang sudah bercambah.

Kehadiran Eryna mengundang cemburu di hati Hanis. Kemalangan kecil Johan menerbitkan risau di hati Hanis. Akhirnya, Hanis mengakui perasaannya terhadap Johan.

Johan dan Hanis semakin kesuntukan masa. Syarat wasiat menyatakan Hanis dan Johan perlu mempunyai anak dalam masa dua tahun.  Seandainya syarat tersebut tidak ditepati, segala harta peninggalan akan diserahkan kepada anak-anak yatim.

Kataku :

Sbb dah baca novel Syamnuriezmil yang lain, novel yg ni belum ada aura Syamnuriezmil lagi. Writing skill msh fresh lagi.

Simple storyline. Tak meleret-leret. Kisah JOHANIS. Even kahwin berdasarkan wasiat, Johan Iskandar dan Tengku Hanis Zulaikha boleh & senang jer terima each other. So, tak nampak mcm kahwin paksa.

Funny part Kassim Selamat tu. Hahaha..

Maisarah mmg sporting & positif. Walaupun dah tau hal sebenar, relax jer dia.

Part kereta mak Intan terbabas tu macam agak over pulak.



Kredit 3.5/5

Tuesday, 5 May 2015

Novel : Kerana Aku Untukmu

Duduklah berlindung dalam hatiku selama mana yang kau mahu,
Kerana seluruh jiwa, seluruh raga, dan seluruh cinta ini hanya untukmu.

Judul : Kerana Aku Untukmu
Penulis : Acik Lana
Terbitan : Lovenovel
Muka Surat : 827
Harga : RM35

Sebab pasni nak review Chandelier.. cehh.. padahal x amik pun novel dari member yang tolong belikan kat bookfair! Hahaah.. kita review dulu citer KAU ni.. Baru complete set citer Acik Lana..

Rumusan Kisah :

Perkahwinan Zenia dengan Fakry selama dua tahun, tidak pernah membahagiakan Zenia, malah hidupnya terseksa dengan maksiat demi maksiat yang dilakukan Fakry di depan matanya dan di dalam rumahnya sendiri. Fakry tidak pernah reda dengan perkahwinan yang diatur oleh ibunya, namun terpaksa mengahwini Zenia disebabkan wasiat harta ibunya. Sikap Fakry semakin teruk sehingga mengasari Zenia. Zenia dan Fakry akhirnya bercerai juga.

Zenia tekad mulakan hidup baru dan kemunculan Darriz Imdad, bekas majikan Zenia yang menaruh perasaan terhadap Zenia sejak kali pertama bertemu Zenia, mula menagih cinta Zenia. Ibu Darriz Imdad yang pada mulanya menentang perhubungan mereka akhirnya bersetuju dengan perkahwinan mereka.

Fakry mula sedar akan kehilangan Zenia dan merayu supaya Zenia kembali kepadanya. Kebahagiaan Zenia membuatkan Fakry hilang pertimbangan.

Kataku :

Macam biasa Acik Lana nyer writing mmg agak berat jalan citer dia. A bit slow kat permulaan citer. Slowly pick up bila Fakry dah jadi psiko! Giler talak!

Part ‘kidnap’ mmg buat aku tak senang duduk. Kesiannya kat Zenia. Rasa nak tembak jer Fakry masa ni. Tapi ‘kesan’ kidnap yg satu tu mmg tak sangka. Saspen siot! Goshh…

Cadar putih for malam pertama??? Seriously umi??!!  Mann!!

Darriz mmg terbaik! Zenia, I think typical kinda woman! Huhuhu..


Kredit 4/5