Tuesday, 29 September 2015

Novel : Seseorang Untuk Aku


 Dia Amanah
Dan, Aku Penjaganya…

Judul : Seseorang Untuk Aku
Penulis : Rehan Makhtar
Terbitan : Karyaseni
Muka Surat : 620
Harga : RM25


Rumusan Kisah :

Percintaan Lailatul dan Zarul selama beberapa tahun akhirnya diakhiri dengan perkahwinan Zarul dengan Lizahani, adik Lailatul. Atas dasar tanggungjawab dan amanah kedua ibubapanya, Lailatul inginkan kebahagiaan Lizahani terlebih dahulu sebelum memikirkan tentang dirinya sendiri. Zarul yang kian mendesak, akhirnya meminang Lizahani. Rahsia perhubungan Zarul dan Lailatul diketahui Lizahani pada malam perkahwinannya. Kerana kecewa dan cemburu, Lizahani pada mulanya telah menghalau Lailatul daripada kampung.

Muhamad Al-Qadr (Qadr), sahabat Zarul yang menghadiri majlis perkahwinan Zarul, bercuti di rumah sewa keluarga Zarul, telah ditangkap khalwat bersama Lailatul, ‘tukang kemas’ rumah tersebut.

Demi rasa tanggungjawab, simpati dan risau sekiranya insiden tersebut diketahui umum, Qadr bertindak mengahwini Lailatul. Lailatul yang tidak punya sesiapa hanya mampu berserah kepada nasib. Dan sekali lagi, dirinya diuji apabila harus berjauhan dengan suami. Demi amanah suami, Lailatul tabah menghadapi mak mentua yang belum dapat untuk menerima dirinya.

Tatkala mak mentua sudah mula menerima dirinya, Lailatul terus diuji lagi. Mampukah Lailatul mengecap kebahagiaan?

Kataku :

Simple & typical storyline, tapi penuh dengan penghayatan emosi. Kenapa typical? Sbb citer dia pasangan kena tangkap basah & mak mentua tak boleh terima menantu. Dan typical gadis melayu yang hanya berserah pada nasib.

Lailatul bagai lilin yang berkorban demi adik tersayang tapi dikhianati. Sedih dan kesian sgt dengan nasib Lailatul. Tapi, Lai sangat bernasib baik sebab dapat jumpa ngan Qadr yang sanggup tolong dia even niat asal Qadr pada mulanya tak brp nak betul.

Meleleh airmata bila baca part Lai makan bagai pengemis. Dapat bayangkan bila Lai melutut nak habiskan sisa makanan sambil menangis! (Page 314)

Sangat2 touching juga baca part mama Qadr mula dapat terima Lai sebagai menantu. Lai mula bercerita tentang hal arwah ibunya. Dapat rasa kerinduan seorang anak pada ibunya.

Kalau nak compare Liza ngan Zarul, aku lagi  menyampah ngan Zarul. Adoii la Zarol!


Kredit 4.5/5No comments:

Post a Comment