Friday, 27 June 2014

Novel : Awak Suka Saya Tak?


Dengan kasih sayang Allah, tiada yang mustahil.

Judul : Awak Suka Saya Tak?
Penulis : Melur Jelita
Terbitan : Karyaseni
Muka Surat : 1056
Harga : RM35

Dah lama sgt baca kat on9 citer nie… ingat kuda, ingat citer nie. 
Member beli kat book fair baru ni diskaun RM10! Berbaloi-baloi kan… Cetakan ke 14 ok?!

Rumusan Kisah :

Setelah 8 tahun, Muhammad Hilman Yong Abdullah aka Damien Yong Teik Wah bertemu semula dengan Puteri Intan Zulaikha, yang disangkanya akan berkahwin. Apabila menghadiri majlis persandingan tersebut, Hilman lega kerana majlis tersebut adalah majlis abang Intan. Hilman melamar Intan, namun Intan menolak lamaran tersebut kerana tidak pasti dengan hatinya. Tatkala Intan sedar dan pasti akan hatinya, Hilman pula sedang berada dalam satu upacara akad nikah. Kekecewaan menyebabkan Intan melarikan diri lalu jatuh sakit. Hilman berada di sisi Intan sepanjang tempoh tersebut tanpa Intan mengetahuinya.

Tiga tahun berlalu, Intan telah bangkit semula sebagai Zulaikha. Mengendalikan kursus di Kuala Terengganu telah menemukannya dengan Hilman, pemilik resort tersebut. Kerinduan pada Hilman dan keinginan untuk mengatasi rasa takut pada kuda, membuatkan Intan mendaftarkan diri dalam kelas belajar-kuda. Hilman bersifat tegas sebagai tutor Intan. Ketegasan yang sebenarnya menerapkan nilai kasih sayang pada diri Intan.

Intan dan Hilman akhirnya bertunang. Namun, dek kerana salah faham dan cemburu, mereka bergaduh besar dua hari sebelum pernikahan. Hilman kemalangan lalu hilang ingatan. Hilman sedar sebagai Damien. Keluarga Hilman bertindak meminta agar Intan menjauhi Hilman demi kesihatan Hilman. Rasa cinta yang kuat terhadap Intan, mendekatkan mereka kembali.

Kata Ku :

Heavy reading. Sarat dengan ilmu keislaman dan juga tentang kuda! But I must agree that, a bit meleret-leret.

Sebagaimana Firman dalam ILUS dan MyPI, begitu la jugak Hilman dalam citer nie. Hero yang membantu dalam ‘membetulkan’ heroin dengan hujah-hujah berilmu.

Watak Intan ni masuk dlm list heroin yang aku tak berkenan. Huhuhu…

Kredit 3/52 comments:

  1. Hahahaha.. Ade jugak eh list heroin x berkenan

    ReplyDelete
  2. :) tak pernah habis baca. walaupun orang cakap best...mungkin sebab itu tak pernah mencuba, sebab ramai sangat orang suka kot. haha

    ReplyDelete